Rehabilitació d’una masia per a dues famílies.

Aquesta masia representa un cas molt especial de tipologia d’habitatge i és l’inici d’una manera particular de projectar amb alguns elements que s’aniran repetint en alguns dels nostres projectes següents, com són: els cossos sortints que a l’interior allotgen mobiliari, els elements fets a mida, les lluernes a la coberta, l’ús de materials naturals, autòctons, de manipulació senzilla, reciclats, reciclables,…
Les masies catalanes solen ser edificacions d’un cos principal al què s’afegeixen cossos adossats que amb els anys van resolent noves necessitats d’espais (magatzems, tallers, porxos, etc). En el nostre projecte aquests cossos afegits són: el cancell de l’entrada, el llit, el mirador i la lluerna de la coberta.

Degut a les reduïdes dimensions de l’espai interior original per a allotjar dues famílies (una parella a planta primera i l’àvia a planta baixa) i la impossibilitat d’augmentar la superfície útil amb construccions noves adossades, vam afegir uns cossos en voladís que sobresurten de l’edifici principal i que permeten una distribució més àmplia i diàfana en l’interior. Aquests volums en la seva cara interior es converteixen en mobles o en lluernes que incorporen més llum i ventilació natural que originalment era insuficient.

Comer, en vez de comedor.
Dormir, en vez de dormitorio.
Asearse, en vez de cuarto de baño.
Cocinar, en vez de cocina.
Verbalizar el espacio.
Dar lugar a la acción, solamente.
Sin límites.
Fernando Gil
El nou cancell en voladís és l’accés privat de la planta primera i, a més, des d’aquest cancell es pot accedir “interiorment” a la planta baixa.. El més especial de la planta baixa és l’espai per a cuinar i menjar. És molt gran i comunicat visualment amb el cancell i amb un pati interior privat.



S’accedeix a la planta primera des del cancell, per una escala en voladís, oberta a l’espai superior i amb una barana en forma de taula per a treballar amb l’ordinador. L’espai per a treballar està obert a la resta de la planta i al fons s’ha construït una grada de fusta i una finestra per evadir-se, contemplar el paisatge, meditar o reposar. Com que s’han eliminat totes les divisòries interiors originals, l’espai ha guanyat en lluminositat i corrent d’aire.


A la mateixa sala, en un altre racó, trobem un espai per a cuinar i menjar amb un taulell d’obra revestit amb rajola. En un altre zona s’ha construït una lluerna a la coberta que permet veure el cel.

Darrera del mur del taulell per a cuinar, hi ha una zona més privada que conté l’espai per a la higiene personal, la dutxa, el lavabo i l’inodor. I, al costat d’aquests elements, hi ha l’espai per a dormir, amb un llit elevat amb armaris baixos a sota i uns armaris alts al darrera per a guardar la roba.

Recorrent la casa, és habitual confondre la cuina amb l’entrada, l’entrada amb la sala d’estar, la dutxa amb el passadís, l’estudi amb l’escala, l’entrada amb el pati,…És difícil mesurar les dimensions de cada estança perquè tot està comunicat i separat alhora. Quants metres quadrats té el dormitori? i la cuina? Doncs…no ho sé.




UBICACIÓ Pacs del Penedès (Barcelona) PROMOTOR Privat ANY 2004 PROGRAMA Residencial EQUIP Projecte i direcció a càrrec de Fernando Gil (arquitecte) i Xavier Solé (arq tècnic) // Anna Cullet (dissenyadora col·laboradora) FOTOGRAFIES Gianluca D’Apuzzo (Giano Productora Ética) / Mon Trench.