Rehabilitació d’una masia per a dues famílies.

Vista general de la masia, amb el cancell i el llit en voladís. S’ha enderrocat part de la coberta d’un cos adossat per a tenir un pati a prop de la cuina de planta baixa. Les obertures quadrades del mur s’omplen amb testos de plantes aromàtiques.

Aquesta masia representa un cas molt especial de tipologia d’habitatge i és l’inici d’una manera particular de projectar amb alguns elements que s’aniran repetint en alguns dels nostres projectes següents, com són: els cossos sortints que a l’interior allotgen mobiliari, els elements fets a mida, les lluernes a la coberta, l’ús de materials naturals, autòctons, de manipulació senzilla, reciclats, reciclables,…

Les masies catalanes solen ser edificacions d’un cos principal al què s’afegeixen cossos adossats que amb els anys van resolent noves necessitats d’espais (magatzems, tallers, porxos, etc). En el nostre projecte aquests cossos afegits són: el cancell de l’entrada, el llit, el mirador i la lluerna de la coberta.

Vista del cancell en voladís, amb els porticons tancats. Al fons, la reixa d’accés al pati interior de la planta baixa.

Degut a les reduïdes dimensions de l’espai interior original per a allotjar dues famílies (una parella a planta primera i l’àvia a planta baixa) i la impossibilitat d’augmentar la superfície útil amb construccions noves adossades, vam afegir uns cossos en voladís que sobresurten de l’edifici principal i que permeten una distribució més àmplia i diàfana en l’interior. Aquests volums en la seva cara interior es converteixen en mobles o en lluernes que incorporen més llum i ventilació natural que originalment era insuficient.

Detall de la porta amb un sistema de contrapesos dissenyat a mida.

Comer, en vez de comedor.

Dormir, en vez de dormitorio.

Asearse, en vez de cuarto de baño.

Cocinar, en vez de cocina.

Verbalizar el espacio.

Dar lugar a la acción, solamente.

Sin límites.

Fernando Gil

El nou cancell en voladís és l’accés privat de la planta primera i, a més, des d’aquest cancell es pot accedir “interiorment” a la planta baixa.. El més especial de la planta baixa és l’espai per a cuinar i menjar. És molt gran i comunicat visualment amb el cancell i amb un pati interior privat.

Detall del cancell de l’entrada amb el porticons i la porta oberta. Per salvar el desnivell s’han dissenyat dos graons de formigó amb un remat de rajola.
Vista de l’escala i l’espai per a cuinar de la planta baixa, des del cancell.
El cancell és alhora una sala de jocs o de lectura, separat de la resta de la casa i connectat directament amb el paisatge, protegit del sol i de la pluja.

S’accedeix a la planta primera des del cancell, per una escala en voladís, oberta a l’espai superior i amb una barana en forma de taula per a treballar amb l’ordinador. L’espai per a treballar està obert a la resta de la planta i al fons s’ha construït una grada de fusta i una finestra per evadir-se, contemplar el paisatge, meditar o reposar. Com que s’han eliminat totes les divisòries interiors originals, l’espai ha guanyat en lluminositat i corrent d’aire.

Vista de la barana en forma de taula de treball.
Vista de la grada de fusta i la finestra-mirador al fons.

A la mateixa sala, en un altre racó, trobem un espai per a cuinar i menjar amb un taulell d’obra revestit amb rajola. En un altre zona s’ha construït una lluerna a la coberta que permet veure el cel.

Vista de la zona per a cuinar i menjar amb la lluerna al damunt. S’ha dissenyat a mida la prestatgeria que recorre perimetralment tota la casa que tant serveix per guardar estris de cuina com per posar llibres de lectura.

Darrera del mur del taulell per a cuinar, hi ha una zona més privada que conté l’espai per a la higiene personal, la dutxa, el lavabo i l’inodor. I, al costat d’aquests elements, hi ha l’espai per a dormir, amb un llit elevat amb armaris baixos a sota i uns armaris alts al darrera per a guardar la roba.

Vista dels armaris i el llit elevat. A l’esquerra hi ha el passadís que comunica amb la dutxa, el lavabo i l’inodor.

Recorrent la casa, és habitual confondre la cuina amb l’entrada, l’entrada amb la sala d’estar, la dutxa amb el passadís, l’estudi amb l’escala, l’entrada amb el pati,…És difícil mesurar les dimensions de cada estança perquè tot està comunicat i separat alhora. Quants metres quadrats té el dormitori? i la cuina? Doncs…no ho sé.

El llit és un volum en voladís que sobresurt de la façana.
Vista del volum del llit en voladís.
Vista de l’ambient de la casa des de l’exterior.
Vista general nocturna.

UBICACIÓ Pacs del Penedès (Barcelona)  PROMOTOR  Privat  ANY  2004  PROGRAMA  Residencial  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Fernando Gil (arquitecte) i Xavier Solé (arq tècnic) // Anna Cullet (dissenyadora col·laboradora) FOTOGRAFIES  Gianluca D’Apuzzo (Giano Productora Ética) / Mon Trench.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: