Projecte tècnic de reforma del vestíbul en un edifici d’habitatges plurifamiliar existent per a l’adequació de les condicions d’accessibilitat.

La reforma consisteix en millorar l’accessibilitat entre la cota de carrer i els ascensors existents mitjançant l’eliminació dels desnivells originals i la creació d’una rampa i uns replans nous. La nova configuració de replans comporta adaptar la parada dels ascensors a planta baixa i modificar un tram de l’escala d’accés a la planta entresòl.

En aquest projecte també es reformen altres elements del vestíbul com són: la il·luminació, els intèrfons, les portes, les bústies, els paviments, els revestiments i les baranes, amb l’objectiu de millorar en aspectes de seguretat, eficiència energètica, funcionalitat i manteniment.

En el cancell del carrer s’ha repicat el paviment original i s’ha construït una rampa molt àmplia que permet accedir al replà del davant de la porta amb molta comoditat, sense cap graó, suprimint les barreres arquitectòniques existents. La rampa resultant s’ha pavimentat amb peces de terratzo vermell en relleu idèntiques al paviment original. Aquest paviment és molt característic en les edificacions dels anys 70 i el trobem originalment en les jardineres que decoren el cancell.
Gràcies a la reforma realitzada es pot accedir als ascensors còmodament sense haver de pujar cap graó. Per poder accedir per l’escala comunitària s’han construït 3 graons nous al fons, un cop passat el replà dels ascensors, que permeten accedir ràpidament al replà del fons. El paviment i els revestiment de les parets interiors són també de terratzo. S’han tallat a mida combinant peces de color blanc, vermell i negre.
El volum dels ascensors s’ha revestit amb panells de xapa metàl·lica lacats de color gris fosc. Les portes originals s’han sanejat i protegit amb pintura del mateix color que els panells. En tot l’espai interior s’ha construït un fals sostre nou amb plaques de guix laminat que amaga totes les instal·lacions i conté les noves lluminàries led. Al fons, en el replà superior, hi ha les portes d’accés a les cambres d’instal·lacions, que s’han restaurat i pintat de color gris fosc. A la paret del fons s’hi ha col·locat un mirall per a donar més llum, amplitud i seguretat.
Les baranes d’aquest vestíbul s’han dissenyat i fabricat a mida. La seva forma es va adaptant als diferents desnivells. És d’acer inoxidable polit i té un vidre laminat encastat al paviment.

S’ha instal·lat un sistema intel·ligent d’il·luminació amb sensors de moviment que, quan detecten la presència dels usuaris, s’encenen automàticament. Mentre no hi ha ningú, només es mantenen enceses les dues línies que banyen la paret i els ascensors.

EL PROCÉS

Durant tot el procés de disseny i construcció s’ha mantingut una relació constant amb la comunitat de propietaris i el constructor. La comunitat va constituir una comissió d’obres per fer més senzilla la comunicació entre les 23 famílies, l’equip de disseny i la constructora. Tot i així, vam organitzar diverses sessions participatives amb tota la comunitat en la que es van poden visualitzar les propostes, debatre-les i consensuar-les de manera ordenada i resolutiva.

UBICACIÓ Barcelona  PROMOTOR  Comunitat de Propietaris  ANY 2019 PROGRAMA  Residencial  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Silvia Millanes (arquitecta) i Anna Cullet (dissenyadora) / Toni Solanas (arquitecte col·laborador) / Bell-Mar (constructor)  FOTOGRAFIES  Silvia Millanes.

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: