Projecte d’urbanització d’una plaça al voltant del Centre Cívic de Rocallisa a Castellet i La Gornal.

La proposta d’actuació té com objectiu prioritari condicionar i dotar de nou ús l’espai exterior que envolta un edifici destinat a centre social.

També és necessari crear un accés per als vianants a la planta primera de l’edifici, tant pels usuaris que arriben des de l’avinguda Rocallisa com pels que arriben pel carrer Noguers. Per això es projecta un camí que comunica els dos carrers. Aquest recorre una muntanya de terreny amb una pendent suau, serà agradable per a passejar, tindrà ombres, bancs per a seure, una font i esplanades amb vistes a les pistes esportives i a la resta de la plaça.

Maqueta del projecte

Hi ha diferents tipus de recorreguts: un recorregut lent, per la pròpia pendent i un altre ràpid, combinant pendents i escales. Un dels camins ràpids té forma de grada, de manera que, a més de ser un element de pas, té la funció d’amfiteatre.

Per a poder dur a terme totes les actuacions es realitzaran terraplens i talussos fets amb gabions de malla i pedra de la zona. Es plantaran arbres i plantes autòctones, algunes existents, així com talussos aterrassats per a plantar un hort urbà.

La cota més baixa de la plaça coincideix amb la cota de la planta baixa de l’edifici. Aquesta zona és plana i se li han donat diferents usos. En primer lloc, entrant a la plaça pel carrer Noguers trobem la zona de les pistes. Es conserva la pavimentació que es pintarà amb colors per a diferenciar els terrenys de joc. Al voltant de la pista hi ha un carril bici que en un dels seus trams surt de la plaça i permet circular pel costat de la vorera. Per tal de solucionar els problemes d’esllevissades de terreny entre la pista i la vorera s’ha dissenyat un mur de contenció de gabions que serveix al mateix temps de grada. En un altre tram,el carril bici envolta una petita muntanya de gespa en la que s’instal·larà un refugi d’aigua, un sistema de polvorització d’aigua al cim. Aquesta zona de jocs es complementa amb un sorral pels més petits.

En el centre de la plaça es construirà un umbracle dissenyat amb una estructura de fusta i acer que suporta un tendal de malla d’ombreig de color blau, verd i vermell.

La zona propera a la grada de l’amfiteatre es pavimenta amb formigó de colors per a delimitar la zona de l’escenari. Al seu costat esquerra es conserva una zona de terreny natural i s’hi afegeixen arbres per a donar ombra i amagar les vistes cap a les edificacions veïnes.

Per a la il·luminació de tota la plaça s’han dissenyat unes petites lluminàries de formigó recolzades a terra. La llum enfocarà cap al davant i cap al terra, serà suau i puntual. la zona de la pista s’il·lumina amb focus especials per al joc.

Detall de la grada feta amb gabions de malla, pedra i seients de formigó prefabricat.
Vista de l’esplanada des dels camins en desnivells.

UBICACIÓ Urbanització Rocallisa de Castellet i La Gornal (Barcelona)  PROMOTOR  Ajuntament de Castellet i La Gornal ANY  2006  PROGRAMA  Urbanització Espai Públic  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Fernando Gil (arquitecte), Xavier Solé (arq tècnic) i Anna Cullet (dissenyadora) FOTOGRAFIES   Giano i Anna Cullet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: