LA NECESSITAT

Aquesta casa es va dissenyar per a satisfer les necessitats d’una parella jove amb dos fills que volia viure en un entorn tranquil a Parets del Vallès, a prop de Barcelona. Volien una casa amb espais amplis, oberta visualment amb el jardí, veure el cel, gaudir del paisatge, escoltar la pluja,…Passejar nus per casa amb les finestres ben obertes sense cortines. Volien espais per treballar a casa, llegir, veure pel·lícules, escoltar música, convidar els amics. Volien que els nens tinguessin espais per a jugar a dins i a fora, per a estudiar sols i amb els amics. Els feia il·lusió tenir espai per a la bugada, un taller per a fer bricolatge i un garatge per dos cotxes. La distribució i les instal·lacions havien de ser eficients, sostenibles, amb criteris d’estalvi energètic i perdurables amb el temps.

LA PROPOSTA

La casa s’arrauleix sobre el terreny buscant intimitat. Es desenvolupa en dues plantes. La planta baixa pertany principalment als nens on poden jugar i córrer per les habitacions, sortir al pati, passar per la cuina i el menjador o donar la volta a tota la casa. Els dies de pluja poden jugar sota un gran porxo. Tenen un bany complert amb una pica a fora, al passadís, per poder-se rentar les mans abans de dinar o per omplir d’aigua les aquarel·les. A prop de la cuina hi ha la bugaderia i, a continuació del porxo, hi ha el taller de bricolatge. Aquesta casa es va pensar “per tota la vida” . Així, quan els nens es fessin grans, funcionaria com un apartament independent de la resta de la casa on poder posar música, convidar el amics, fer festes o estudiar sense molestar als pares, estant “al seu aire”.

La planta superior es va dissenyar especialment per a la parella, amb una sala d’estar àmplia per veure pel·lícules, xerrar amb els amics després de sopar, sense molestar els nens quan dormen, amb un espai de lectura i un estudi per treballar des de casa i, travessant una passarel·la de fusta, hi ha l’habitació suite, àmplia, amb un armari gran, una banyera oberta a l’habitació per xipollejar en parella, una dutxa, un lavabo i un espai tancat amb l’inodor i el bidet. Tant des de la sala com des de l’estudi es pot sortir a dues àmplies terrasses, una orientada amb sòl i vistes a la piscina del jardí i, l’altra, amb ombra, amb vistes al carrer i al paisatge de l’entorn.

La casa té dues plaques solars tèrmiques al damunt de les dues lluernes de la coberta. L’aigua de la pluja que cau al damunt de la coberta i de les terrasses s’aprofita pel reg del jardí i, a més, a la cuina hi vam instal·lar un sistema d’osmosis.

La llum natural recorre tots els espais. Entra per finestres, per la coberta a través d’unes lluernes i pel sostre travessant uns blocs de vidre incrustats en el paviment. Dos murs translúcids banyen de llum la banyera i la dutxa fent que l’acte rutinari de rentar-se es converteixi en una experiència gairebé mística. De nit, la llum artificial es va filtrant pels mateixos elements. L’espectacle és més íntim, màgic, inoblidable.

UBICACIÓ Parets del Vallès (Barcelona)  PROMOTOR  Privat  ANY  2004  PROGRAMA  Residencial  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Fernando Gil (arquitecte), Xavier Solé (arq tècnic) i Anna Cullet (dissenyadora) FOTOGRAFIES  Gianluca D’Apuzzo (Giano Productora Ética) / Mon Trench.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: