Rehabilitació de l’Auditori situat al Bloc 11 de Can Batlló.

EL PROJECTE

Amb l’objectiu principal d’adequar l’aïllament acústic de la sala respecte l’exterior i dels seus espais confrontats, la proposta consisteix bàsicament en dotar l’espai d’una segona pell en la seva cara interior. Aquesta es desenvolupa en el perímetre sense arribar al terra ni al sostre. Així es pot reconèixer el passat industrial de l’espai, amb el paviment hidràulic recuperat i l’estructura metàl·lica rehabilitada.

Panells fonoabsorbents de colors repartits pel sostre i una de les parets de la sala.
Es va decidir mantenir a la vista els pilars de fosa i l’estructura del sostre original realitzada en perfil d’acer i revoltó ceràmic. Tots aquests elements es van sanejar i protegir amb pintura intumescent de color gris fosc.

L’antic altell de la nau, on hi havia les oficines del taller, es converteix en  una sala tècnica de control de l’escenari, un buc d’assaig insonoritzat i una sala d’instal·lacions per a la maquinària de climatització de l’auditori. Sota l’altell, trobem l’entrada principal, els serveis higiènics i una sortida d’emergència addicional.

Vista de l’auditori des de la nova sala tècnica situada a l’altell .
Des de la sala tècnica es pot visualitzar l’interior del buc d’assaig a través d’una finestra.
Nova porta de connexió amb el Bar de Can Batlló. Al damunt els panells fonoabsorbents de colors ataronjats apareixen il·luminats per la llum natural que entra per les finestres a la vegada que “amaguen” el conducte de l’aire condicionat.
Porticons interiors construïts a mida amb estructura d’acer i farcit interior d’aglomerat de fusta DM i revestiment exterior de panell d’encenalls.

Els materials utilitzats en el projecte s’han escollit en base a unes majors prestacions tècniques que poguessin adaptar­-se a un pressupost molt ajustat. Per al revestiment del perímetre interior s’utilitza obra de fàbrica de formigó vist, que proporciona un elevat nivell d’aïllament alhora que contribueix a l’absorció acústica superficial. Per aconseguir l’aïllament necessari als grans finestrals de l’Auditori, sense perdre la possibilitat de poder gaudir de la il·luminació i ventilació natural de la sala, la segona pell es composa d’uns porticons practicables de panells d’encenalls de fusta fonoabsorbent. Aquest material necessari per a la  millora de la qualitat acústica, s’estén fins a envoltar l’escenari al fons de la sala. Tanmateix, es col·loquen uns panells acústics amb acabat tèxtil de colors penjats del sostre i paret, distribuïts de manera estratègica per la sala.

El projecte va apostar per mantenir les finestres originals des del primer moment per a dotar a la sala de llum i ventilació natural, a més de la instal·lació de l’equip d’aire condicionat, necessari sobretot quan es fan concerts a la nit.
Les noves finestres són de fusta massissa pintada i els vidres són acústics i amb triple càmara.

RESULTAT I VALORACIÓ

Des de la inauguració de l’Auditori, el mes de febrer de 2014, les activitats culturals i associatives en aquest espai s’han multiplicat de manera exponencial. Presentacions de llibres, ponències, assemblees, obres de teatre i concerts, organitzats pels veïns de Can Batlló i per altres entitats externes, tenen lloc setmanalment. Aquest creixement és degut en bona part a la naturalesa del projecte global de Can Batlló, en ple desenvolupament. L’adequació de l’espai físic al seu nou ús és un engranatge més de la seva potencialitat.

Documental que resumeix tot el procés de la transformació de l’Auditori amb entrevistes a les dissenyadores i a totes les persones que van participar en la definició de l’espai.
Vista del Bloc 11 de Can Batlló pel carrer de L’Auditori i de la Biblioteca. L’Auditori es troba situat a la planta baixa i l’altell de la darrera nau del Bloc 11. En la imatge es poden observar la porta principal, la porta d’emergència, amb la reixa de sortida d’aire al damunt, i tota la filera de finestres rehabilitades de la façana perpendicular.

UBICACIÓ Barcelona  PROMOTOR  Can Batlló i Ajuntament de Barcelona  ANY  2013-2014  PROGRAMA  Espai públic autogestionat  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Vanesa Píriz (arquitecta) i Anna Cullet (dissenyadora), dins la Comissió de Disseny de l’Espai de Can Batlló // Xavier Solé (arq tècnic) // Martí Duch (enginyer) // Joan Ramírez (enginyer) // Amb la participació i el seguiment de tot el col·lectiu de l’Associació Can Batlló. FOTOGRAFIES I VIDEO  Giano Productora Ética.

Barcelona preveu firmar el nou pla per a Can Batlló abans d’acabar l’any // elperiodico.cat

L’Auditori de Can Batlló s’inaugurarà al febrer // el3.cat

Visita a les obres de l’Auditori de Can Batlló // youtube.com /Oriol Rigola

S’inaugura l’Auditori remodelat de Can Batlló // el3.cat

La FAVB es reuneix a Can Batlló, per debatre l’urbanisme de Barcelona // el3.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: