Rehabilitació d’una antiga nau industrial del Bloc 11 de Can Batlló per a un nou ús d’espai polivalent amb cuina i menjador.

Vista exterior de l’altell que conté, a planta baixa a la dreta, una cambra higiènica amb vestuari i dutxa, al centre, els magatzems i, a dalt, la sala de repòs. Al fons de la sala, a l’esquerra, hi ha l’espai reservat per a la futura cuina.

La reforma d’aquesta nau forma part del conjunt de rehabilitacions i millores espacials que l’Associació Espai comunitari i veïnal autogestionat de Can Batlló ha anat realitzant en el recinte des de l’any 2011 fins l’actualitat.

L’espai rehabilitat conté dues zones amb cambres higièniques, diversos magatzems per a la cuina i el menjador, uns vestuaris amb dutxa, un espai per a la futura cuina i un altell amb una sala de repòs d’ús restringit. Tots aquests nous elements queden repartits pel perímetre de la nau, deixant la zona central diàfana per a usos diversos, com són: dinars populars, festes, balls, concerts, tallers, conferències, exposicions temporals i assemblees multitudinàries.

Vista de l’altell des de l’espai de la cuina. Als pilarets metàl·lics reutilitzats li vam afegir unes bases de formigó armat per a aconseguir major alçada lliure.
Les escales metàl·liques són reutilitzades, trobades a la mateixa nau juntament amb l’estructura de l’altell. Per altra banda, els taulers de partícules de fusta OSB provenen del desmuntatge del saló MWC Mobile World Congress de la Fira de Barcelona.
El paviment de l’altell realitzat amb taulers de partícules OSB reutilitzades. La barana és alhora una taula per a treballar.
Vista general de la sala de repòs d’accés restringit. Al fons, l’espai de la cuina.
Detall del collage de finestres restaurades.

La Nau 69 es situa al mig del Bloc 11 al costat del Bar (rehabilitat entre 2011 i el 2012) i, fins el 2014, era un dels magatzems de la comunitat ja que, per a altres usos, era massa insalubre.

Al 2014, l’Associació, que ja havia crescut considerablement en el nombre d’usuàries, va detectar la necessitat de disposar de més espais i decidí transformar-la en una sala polivalent amb cuina i menjador social. Nosaltres, dins la Comissió de Disseny de l’Espai, vàrem iniciar un procés d’acompanyament als projectes que podrien gestionar-la, recollint idees i necessitats que servirien de full de ruta a l’hora de definir el projecte de rehabilitació de l’envoltant i de reforma interior.

Tot i el seu estat d’abandonament, vam recuperar molts elements estructurals i decoratius, com són: les encavallades de fusta, les estructures metàl·liques dels altells, els murs de fàbrica de totxo vist de la façana i les mitgeres i les reixes de les finestres. Vam substituir la coberta original de fibrociment per una coberta nova de panell sandvitx amb claraboies de policarbonat fixes i practicables. Es va sanejar la façana i es van substituir els tancaments de vidre per unes finestres de fusta massissa practicables. Per tal de millorar l’accessibilitat i la seguretat d’ús i d’evacuació es construïren dues rampes de formigó i dues portes de fusta i vidre. Les obres de rehabilitació de la Nau 69 van coincidir amb la notificació per part de l’ajuntament de la voluntat d’enderrocar parcialment el Bloc 12, ubicat al davant del Bloc 11, degut a la detecció d’aluminosi. Tot i ser una mala notícia, també va suposar una oportunitat per a nosaltres ja que, a banda de les patologies estructurals, aquest Bloc 12 contenia molts elements constructius reutilitzables. Abans de l’enderroc varem extreure’n vidres, portes i finestres de fusta massissa, manetes i diversos perfils metàl·lics. La majoria d’aquests elements conformen el collage irregular del tancament de l’altell.

Vista de l’altell amb els pilarets aixecats al damunt dels peus de formigó encofrats in situ. Els envanets de sostre mort soportaran un forjat intermig.
Vista general de la sala diàfana amb la solera de formigó polit acabada i el collage de finestres al terra.

UBICACIÓ Barcelona  PROMOTOR  Can Batlló i Ajuntament de Barcelona  ANY  2014-2016  PROGRAMA  Espai públic autogestionat  EQUIP  Projecte i direcció a càrrec de Silvia Millanes (arquitecta) i Anna Cullet (dissenyadora), dins la Comissió de Disseny de l’Espai de Can Batlló // Amb la participació i el seguiment de tot el col·lectiu de l’Associació Can Batlló // Barcelona Activa FOTOGRAFIES I VIDEO  Silvia Millanes i Anna Cullet.

El secret de Can batlló // elpuntavui.cat

Éxit total de la Primera Festa d’Època d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc // omnium.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: